2017年10月4日 星期三

【新手父母】 當全職媽媽半年有感 | Un太的Blog

數數手指,離開職場將近一年,當全職媽媽也已經半年。未有小朋友前,都會覺得當全職媽媽很輕鬆,甚至會覺得要依賴老公養的女人很可悲。可是,經過這半年時間,才明白全職媽媽不易當、也明白原來工人是不能取代媽媽的地位!
相片 4-10-2017 20 57 38.jpg

當媽媽前後的生活對比:
瞓到日上三竿 VS 半年來未試過連續瞓八小時
每日期待放假 VS 只會記得幾時要返健康院
夜晚準時開電視追劇 VS 夜晚準時哄BB瞓教
收工乜都唔想做 VS BB瞓咗仲要做家務
捻下放假食乜好 VS 今日加固煮乜好
成日嘈住無假放 VS 成日嘈住無街去
以前做女時,成日會覺得生咗BB請一個工人就乜都搞掂!而家捻返真係覺得好可笑!工人又點可以取代媽媽的地位?工人可以埋身餵人奶嗎?工人會努力教小朋友嗎?工人可以廿四小時照顧小朋友嗎?
以前會好擔心,當全職媽媽無收入,生活一定很拮据。而家先知,請工人其實開支仲大啦!月薪+飛機票+保險+生活開支,會便宜嗎?相反,當全職媽媽其實係為家庭節省開支才對!作為廿四小時 on call的全職媽媽,呢份工係全世界工時最長嘅工作,美國保險網站Insure.com估計,依照2015年的薪資水準,如果真係要計算全職媽媽的年薪,差唔多成6萬2985美元!
雖然呢啲數據係得啖笑,但當媽媽的確辛苦過打工!所以,我經常要提着自己,有機會就要留時間和老公相處!每個找個私人時間給自己放鬆下(比如去做個facial)!Happy Mum, Happy Baby!即使在職媽媽也很辛勞,也要多欣賞自己為子女付出的心血,多欣賞自己!
向所有媽媽致敬!
******************
 
ESD Life 靚太Club星級會員
香港媽咪幫 駐站部落客
香港媽媽經 駐站作家

這裡也有Un太的文章:
ESD life WOW • Mamibuy HK • MaMaClub
She Mom • Weshare • Mybb • Blogger

如有親子相關産品分享和活動邀請,歡迎聯絡Un太:
Email:nataliepuipui@gmail.com
Facebook專頁:Un太的Blog
Instagram:mrs.un.blog
Blog:https://educatemybaby.com/

File25-8-2017104340.jpeg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...