2017年5月14日 星期日

【新手父母】淘寶‧奶樽收納箱實拍 │ Un太的Blog

記得白白出院時,因為在醫院一直飲奶粉,回到家中亦是主要餵奶粉。當時開出來的奶粉一直都有很多顆粒,完全溶唔曬。以為用更熱的水去沖奶粉,結果仍然有顆粒,之後才發現原來是開奶步驟出錯,水的溫度太高、而且上下搖動令奶粉超多泡,白白飲完要不斷掃風。原來….開奶粉都有學問!以下是Un太綜合不同資訊寫成的開奶粉步驟。
開奶步驟:
1.清潔雙手,尤其換完片或者去完洗手間後必須用消毒潔手液,然後取出已消毒的奶樽
2.將已消毒的奶嘴套於瓶環上。記住,避免奶嘴碰到任何物件;如奶嘴跌咗或者整到其他嘢,就唔好用佢黎餵BB,應取另一個已消毒的奶嘴,以免BB受細菌感染。
3.按奶粉罐上的建議水量,先放凍水再放熱水樽內。最理想的溫度是40-60度,先唔會破壞奶粉的營養。
4.用奶粉罐內的量匙取出建議份量的奶粉,再刮平,倒入奶樽內。
5.套好瓶蓋,輕輕左右搖動奶瓶,直至奶粉完全溶解。搖動奶樽時,切勿上下搖動,應該好似搖試管咁,避免奶粉充滿氣泡,BB進食後成肚風
6.滴幾滴奶於手背上試溫,微溫的奶最為適合,大約36度最接近母乳溫度。
 img_2474
白白用緊的奶樽牌子是Dr. Brown’s,雖然對於防止脹氣非常有效,但配件真的特別多:奶嘴、瓶環、排氣管、排氣口、奶樽、樽蓋,每飲一次奶就要消毒足足6樣嘢,而白白一共用緊6個奶樽,即係6X6=36!每一次消毒完奶樽及所有配件後,儲存就成為最大困擾!因為消毒完的奶樽未必會即時使用,如果處理不妥就會造成二次污染,令BB肚痾!
 img_2481
後來,Un太在淘寶天貓發現一個奶樽收納箱,既可以讓消毒好的奶樽瀝乾水、同時又可以分類存放,避免感染。
 img_2482
奶嘴可以分別掛好,用嘅時候先扣上瓶環
 img_2480
瀝水盤可以定時取出抹乾,唔需要拎啲奶樽出黎
 img_2479
支撐杆可以自由移動或取出

自從有咗呢個收納箱後,奶樽消毒完就可以整齊放好,瀝乾水用的時候取出,又唔怕螞蟻或者小昆蟲污染,很實用喔!
1128187
這裡也有Un太的文章:
ESD life WOW • Mamibuy HK • Blogspot
She Mom • Weshare • Mybb 
歡迎聯絡Un太,參加產品試用和活動:
Email:nataliepuipui@gmail.com
Facebook專頁:Un太的Blog
Blog:https://educatemybaby.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...