2016年12月2日 星期五

平‧靚‧正 – 英國Aloe Pura 99.9%有機蘆薈護膚啫喱

自從懷孕以來,可以用嘅護膚品就唔多,因為又要天然、又要無香精,加上精打細算嘅我,當然要㨂大件夾抵用嘅產品啦!所以,打從懷孕起,我一直使用嘅護膚品只有:蘆薈膠 (Aloe Vera Gel)。
其實皮膚無論任何年紀,都可以將護膚工作歸類為-
早上:抗氧化+防UV
晚上:修復+保濕
蘆薈膠就有曬修復皮膚兼保濕嘅呢兩樣功能!蘆薈膠入面含有從蘆薈提取出來的成份氨基葡聚醣 (glycosaminoglycan),呢個成份就有如你屋企張床槈入面啲彈弓咁,可以提升你皮膚入面嘅骨膠原,令皮膚保持彈性,蘆薈膠仲可以長效保濕,令你張床槈又彈又滑。
早上:防曬;晚上:修復
 
識㨂嘅你,當然知道要買有機(Organic) 認證嘅蘆薈膠先最安全、可靠、有效啦!我就推薦大家買一隻「Aloe Pura Aloe Vera Gel」,它用嘅唔單止係有機蘆薈咁簡單,仲係被認證為用有機方法去培植嘅蘆薈,而且產品當中有效成份達99.9%!睇返產品成份表,第一項就係99.9% Bio Active Aloe Vera Inner Gel,即係產品中含最多嘅就係它,相比其他牌子,好多時排第一嘅都係Auqua,呢個產品自然比較可信。
img_0365
Aloe Pura – 產品顏色偏黃、無香料味
我知道好多朋友都會用開韓國嘅Aloe Vera Gel,咩牌子都有、而且又平,大約$40就有一個,我自己都有買過(當然係懷孕前)。它們一打開就有陣好清香嘅味道散發出黎,其實嗰啲就係香料味。你捻下喎,未搽已經咁香,可想而知廠商到底落咗幾多香料,你又吸收咗幾多香料?
真真正正嘅Aloe Vera Gel係偏黃、無味嘅,因為天然嘅蘆薈會釋出麻黃,令蘆薈膠帶少少黃色。你見到產品不是完全透明,就係因為咁、而唔係因為它變壞。
img_0364
某韓國品牌 – 產品透明、香料味重
最後,附上幾個蘆薈膠的使用方法供大家參考:
1) 做磨砂:加入少許砂糖,輕輕力在臉上打圈後1分鐘後清洗,砂糖有補濕和去角質功效,用後不怕乾
2)暗瘡面膜:出暗瘡或石頭瘡時,厚厚咁敷一層。第二朝起身包保粒瘡大縮水!
3)補濕面膜:洗臉後用玫瑰花水或Toner抹過後,再當面膜敷。如果唔想浪費可以唔抹都得。
【Main Blog: https://educatemybaby.com/】
(電郵:nataliepuipui@gmail.com)
(Facebook: nataliepuipui)
(微博: NatalieUn)
(Instagram: @natalie_cyp)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...